FŐOLDAL  |  MÁRKÁINK  |  RÓLUNK  |  VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK  |  ADATVÉDELEM  |  KAPCSOLAT  |  GY.I.K.
 
 
TUDD HOGY MIT VESZEL!Mi is a rozsdamentes acél valójában!

Az acélnak egy speciális fajtája, amely más elemek ( króm, mangán, nikkel stb.) hozzáadása folytán olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a közönséges acélt valamilyen szempontból (keménység,elektromos, mágneses sajátságok stb.) előnyösen felülmúlják.
A legtöbb oxidáció álló acél a 300-as sorozathoz tartozik
és a legkülönfélébb területeken kerülnek felhasználásra. Ékszerek és implantátum anyagok területén az allergiamentes változat kerül felhasználásra.

A fémallergia sem számít többé!
A rozsdamentes céloknak egy még kifinomultabb fajtája az úgynevezett sebészeti vagy orvosi rozsdamentes acél, amelyet implantátumként is használnak a sebészet területén. Ezt az anyagában hordozott tulajdonságai teszik lehetővé miszerint az ötvöző anyagai összetételének aránya miatt a nikkel (amely egyébként rendkívül fontos szerepet játszik az acél rozsdamentessé tételében, de a másik oldalról egy allergén fém lenne) teljesen le van kötve és semmilyen nikkelsót nem enged kiválni az anyagból, illetve olyan minimális mennyiséget tartalmaz, ami például egy kanálból étkezés közben is kiválna, tehát maximálisan allergiamentes fém, nem okoz bőrgyulladást vagy irritációt.

Mitől tartósak az acél ékszerek, karórák színezése?
A természetes acél színű kivitelen kívül egyéb színekben is készítenek (pl.: arany, fekete, kék stb.). Ezek általában egy úgynevezett PVD eljárással készülnek, ami azt jelenti, hogy egy speciális eljárás során az ékszer felülete elszíneződik. Ez nem egy másik anyag bevonata a felületen, hanem az anyag önmaga színeződik el, tehát az anyag tulajdonságain nem változtat.
Mivel a színes felület vastagsága csak néhány mikronban mérhető, bár az anyag igen kemény, és a hétköznapi használatban a kopást jól bírja, mégis egy kicsit erősebb karcolás, sérülés jobban meglátszik rajta, mint egy alap, acél színű acélékszeren vagy karórán.


Karórákkal kapcsolatos fontos tudnivalók!

Hogyan előzzük meg a problémákat!

Ezzel a kis blokkal próbálunk segíteni abban, hogy egy adott karórát hogyan is kell helyesen használni.

Az analóg karórákat soha ne állítsuk úgy hogy a mutatókat visszafelé tekerjük, mert ez a fogaskerekek összeakadásához vezethet.

A korona záras óráknál gyakori probléma, hogy a koronazár menete tönkremegy.
Ezt egy egyszerű módszerrel ki lehet küszöbölni.
Mielőtt visszatekernénk a koronát, finoman befelé nyomva tekerjük magunk felé mintha ki akarnánk tekerni, majd mikor egy finom kattanást érzünk (ez azt jelzi hogy a menetek pontosan illeszkednek)csak ezután tekerjük befelé.

Gyakori probléma, hogy az acéltokos vízálló órák beáznak, bepárásodnak.
Ennek több oka is lehet, de legtöbbször a hirtelen hőváltozás az oka.
Ha hirtelen hőváltozás lép fel, pl: az óratok fürdés közben a forró víz hatására felmelegszik, majd hirtelen lehűl, a tömítés nem bírja követni az óratok hőtágulását.
Ha kerüljük ezeket a helyzeteket, és ügyelünk arra hogy ne legyen kitéve a karóra hirtelen hőmérséklet változásnak, azzal nagyban hozzájárulunk a problémák elkerüléséhez!

Szerkezetekről


Mechanikus szerkezetek
Az automata szerkezet működése roppant egyszerű, kezünkön való mozgás következtében egy rotor (más néven lendtömeg) húzza fel az energiát tároló rugót. Létezik még kalapács-automata szerkezet is, melyben nem egy körbeforduló rotor, hanem egy félkörben, oda-vissza löködő lendtömeg szolgálja ugyanezt a célt.
Az automata órák hátránya hogy nem túl pontosak, napi járás eltérésük elérheti a -10/+30mp-et is.
Ebben a kategóriában található még a kézi felhúzós szerkezet is, amit szintén egy rugó működtet, ellentétben az automata órákkal ezt a rugót a koronával kézzel kell felhúzni.
A kézi felhúzós karórák valamivel pontosabbak, viszont sokkal több odafigyelést igényelnek.
Ezeknél a mechanikus óráknál van egy úgynevezett járástartalék ami azt jelenti, hogy nyugalmi állapotban lévő karóránál a teljesen felhúzott rugó mennyi ideig tudja működtetni a szerkezetet.
Automata óráknál ez harminc, míg a kézi felhúzósnál körülbelül negyven óra átlagosan.
Órásberkekben elterjedt mondás, hogy az óra mechanikus, a quartz szerkezet csak egy időmérő!

Quartz szerkezetek
A quartz szerkezetes órák roppant pontosak, működésüket egy elem vagy más energiaforrás biztosítja, pl: napelem vagy az automata órából ismert rotor, mindkettő egy kis akkumulátort tölt fel, bár a rotoros megoldásnál szintén van járástartalék.
Ezen szerkezetek megengedett járáseltérése havonta +/- 15 másodperc, de nem jellemző hogy ennyit késne, vagy sietne egy quartz szerkezet.
Létezik egy bizonyos fajtája a quartzóráknak, amely rádió-vezérelt időbeállítással működik.
Ezek a típusok, óránként vesznek egy rádió jelet az éppen legközelebb eső atomórától, és automatikusan állítják a pontos időt. A téli-nyári időátállást is követik.Kvarc kristály rezgése által vezérelt óramű. Analóg, vagy digitális kijelzéssel létezik.


Karóra tokok

A különböző karórákat más és más tokokkal gyártják.
Leginkább elterjedt az acéltokozás, de az anyagok terén elég nagy a választék manapság.
Használnak műanyagot, titánt, ezüstöt, és más fémeket melyet később krómoznak vagy ródiummal kezelnek.
A komolyabb óragyártók arany, sőt platina tokok gyártásával is foglalkoznak.

Acél óraházak
Az acéltokok gyártásánál, ugyan azon eljárások vannak előtérben, mint az acél ékszerek esetében.
A 316L-osztályú acéltokokat szintén PVD eljárással kezelik amennyiben színezettek, így azok nehezen kopnak.

Titán óraházak
A titántok mostanában egyáltalán nem számít különlegesnek, de lévén hogy súlya egy tizede az acélnak viszont sokkal keményebb az acélnál, és az hogy garantáltan anti-allergén igen közkedvelt viseletté vállt.

Összetett óraházak
A műanyag felhasználása csökkenni látszik mostanában, de egyes gyártók még mindig előszeretettel használják.
Ilyen gyártó a Casio is, mely G-Shock óráit, és még sok más óráját műanyagból, vagy azt acéllal illetve titánnal ötvözve dobja piacra.
Üveg fajták

Plexi
A plexi egy olyan műanyag, amely teljesen átlátszó ám könnyen karcolódik ezért az óragyártásban egyre inkább kihalófélben van.

Kristály üveg, másnéven ásvány üveg
A kristály üveg nehezebben karcolódik, de nem karcálló.
Leginkább ezt az üveget használják a gyártók.

Keményített kristály üveg
Az üvegnek ez a fajtája már fokozottan bírja a karcolódást, de ez sem karcálló.

Zaflex üveg
A zaflex üveg egy zafír réteggel erősített kristály üveg, nagyon jól tűri a különböző behatásokat.
Meg lehet karcolni, de a mindennapos használatban az eddigieknél jóval strapabíróbb.

Zafír, és tükröződés mentes zafír üveg
A zafír üveg egy karcálló üveg, mely általános használat mellett nem karcolódik.
A tükröződés mentes zafír egy fényvisszaverő réteget tartalmaz, ami bizonyos szögből nézve kicsit lilásnak tűnik, szemből pedig olyan hatást kelt mintha nem lenne üveg a karórán.

FlameFusion üveg. Újdonság az INVICTA -tólVízállósági szintek

WR-Water resistant
Az óra cseppálló, a fröccsenő víz ellen védett, de úszni, fürdeni, nem szabad az órában.

5bar-50m
Az óra alapszinten vízálló 5 BAR nyomásig ellenáll a víz nyomásának. Úszni, fürdeni lehet az órában, de vizisportokhoz nem ajánlott.

10bar-100m
Az óra fokozottan vízálló 10 BAR nyomásig ellenáll a víz nyomásának. Úszni, fürdeni nyugodtan lehet az órában, de kemény vízisportokhoz ( jet-bike, jet-ski, vízisí) nem ajánlott.

20bar-200m

Az óra fokozottan vízálló 20 BAR nyomásig ellenáll a víz nyomásának. Úszni, fürdeni nyugodtan lehet az órában, sőt vízisportokhoz is használható. Megfelel az ISO2281-es szabványnak, akár könnyű búvárkodásra is alkalmas.

A vízálló óráknál fontos, hogy tengerben való használat után, édesvízzel le kell mosni az órát mert a só kárt tehet a tömítésekben!

 

AZ ÖN KOSARA ÜRES!

 
COPYRIGHT 2010 ACELDIVAT.HU